در این پنج سال و در مناسبتهای مختلف به وجوه ممتاز و منشور نورانی شخصیت ایشان بسیار پرداخته شده و آن گونه که شایسته بزرگمردی، چون حاج قاسم سلیمانی است، آثار زیادی در این خصوص خلق شده است. اما در میان همه این آثار «کتاب» جایگاهی خاص و ویژه دارد، به گونهای که میتوان گفت پرتعدادترین اثر فرهنگی و ادبی است که به با زنمایی وجوه مختلف شخصیت این پاسدار اسلام پرداخته است.
اقدامی ارزشمندکه حقیقتا شایسته نامی پر آوازه، چون سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی است، زیرا آن شخصیت ارزشمند به لحاظ توجه به کتاب و کتابخوانی ویژگیهایی ممتازی در میان همقطاران خود داشته است.
طی پنج سال گذشته تعداد کتابهای نوشته شده و تجدید چاپ شده در باره یا با موضوع شهید سلیمانی از ۱۰۰۰ عنوان عبور کرده است.
در گزارش پیش که در ۱۳ آذرماه به مناسبت پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی و ۹ تن از همراهان و یاران با وفای ایشان تنظیم شده است به معرفی ۵۰ کتاب شاخص، بخصوص کتابهای منتشرشده از سوی بنیاد حفظ و نشر آثار شهید سپهبد قاسم سلیمانی پرداخته ایم.
• کتابهای منتشره توسط «بنیاد حفظ و نشر آثار شهید سپهبد قاسم سلیمانی»
۱
«باران گرفته است»
کتاب باران گرفته است ماحصل ساعتها مصاحبه و گفتگو با خواهر، برادران و اهالی روستای کودکی شهید حاج قاسم سلیمانی است که با زبانی بسیار شیرین و صمیمی به نگارش درآمده است. ماجرای حاج قاسم در این کتاب از سالهای پیش از تولد او آغاز میشود. جزئیات زندگی عشایر روستای قناتملک و رسم و رسوم جاری در آن گوشه از استان کرمان، بازیگوشیهای کودکانۀ حاج قاسم و قصههایی که از بزرگترها میشنید، روزهای نوجوانی و بالندگی او در کنار پدر و مادری سختکوش و مؤمن و موارد بسیار دلنشین دیگری که برای نخستین بار از این مرحلۀ زندگی شهید حاج قاسم سلیمانی روایت میشوند. نویسنده این کتاب احمد یوسفزاده است.
۲
«بچههای حبیب»
کتاب «بچههای حبیب» مجموعه خاطراتی از رزمندگان گردانهای اطلاعاتعملیات و تخریب دربارۀ شهید حاج قاسم سلیمانی است که ابعاد مختلف شخصیتی او را در مقطع کوتاهی از سالهای جوانیاش بیان میکنند. این خاطرات گاهی جنبۀ آموزنده و تربیتی دارند، گاهی بیانگر روحیۀ شوخطبعی حاج قاسم هستند و گاهی تقوا و عبودیت ایشان را شرح میدهند. اما بیش از هرچیز بر قدرت فرماندهی او بر دل های رزمندگان و میدانهای عملیات اشاره دارند. گردآورنده این اثر نازنین قنبری است.
۳
«رسم شهادت»
کتاب رسم شهادت شامل دو بخش است که در هر دو بخش شاهد تفسیری توحیدی از مقام شهادت -در وهلۀ اول- و نیزتفسیری توحیدی از سیرۀ رفتاری و عملی شهید سلیمانی هستیم. این کتاب از دو بخش تشکیل شده است؛ اول؛ متن سخنرانی استاد محمدتقی فیاضبخش در آیین گرامیداشت مقام شهید است که به مناسبت سومین شهادت سالگرد شهادت سردار سلیمانی ایراد شد و دوم؛ متن گفتوگویی است که ایشان با مکتب شهید سلیمانی و همکاری سیمافکر انجام دادند.
۴
«طبقهبندی موضوعی سخنرانیهای شهید سلیمانی»
این کتاب یکی از بهترین و جامعترین کتابها برای شناخت و پژوهش دربارۀ این شهید بزرگوار است. در این کتاب مجموعۀ سخنرانیهای شهید حاج قاسم سلیمانی مورد بررسی قرار گرفته و بر اساس موضوعات مهم و پرتکراری مانند شهادت، ائمۀاطهار و…، طبقهبندی شدهاند.
۵
«از چیزی نمیترسیدم»
کتاب «از چیزی نمیترسیدم» زندگینامهی حاج قاسم سلیمانی به قلم خود شهید است که آن را با دستان مجروحشان نوشته بودند. حاج قاسم در این کتاب به زندگی پر فراز و نشیب خود از سال ۱۳۳۵ تا ایام نوجوانی که برای ادای دین خانواده به کرمان مهاجرت کرد وشرح شجاعتها و مبارزات انقلابیشان در سال ۵۷ میپردازد. متن این دستنوشتهها، سند معتبر و مرجع ارزشمندی برای شناخت ایام خردسالی و جوانی این شهید بزرگوار است. این کتاب نخستین اثر انتشارات مکتب حاج قاسم، در دیماه ۱۳۹۹ است که همزمان با اولین سالگرد شهادت ایشل منتشر شد و تا آذر سال قبل با انتشار ۴۷۰ هزار نسخه به چاپ ۱۳۶ رسیده بود.
۶
نسخه عربی کتاب «از چیزی نمیترسیدم»
کتاب «لم اکن اخاف شیئا»، نسخهی ترجمهشدهی کتاب «از چیزی نمیترسیدم» است. متن تقریظ رهبر معظم انقلاب، مقدمه زینب سلیمانی و بخش زندگینامهی خودنوشت شهید در این اثر به زبان عربی ترجمهشده و کتاب، با تصویر دست نوشتهی حاج قاسم که به زبان فارسی است ختم میشود. این اثر بافاصلهی زمانی کم از مشابه فارسیاش در سال ۱۳۹۹ و بدون تغییر در ترتیب و توالی بخشها و تعداد صفحات، با همان طرح جلد، برای مخاطبان عربزبان ارائهشده است. ترجکه این اثر بر عهده محمدعلی آذرشب بوده است.
۷
«پینمای ازچیزی نمیترسیدم»
کتاب «پینمای از چیزی نمیترسیدم»، نسخهی مصور (کمیکاستریپ) کتاب «از چیزی نمیترسیدم» است که برای گروه سنی نوجوانان طراحی و تدوین شده است.. این کتاب راهنمای خوبی برای کودکان و نوجوانان دوستدار راه و مکتب شهید سلیمانی است برای آنکه بدانند، قاسم سلیمانی چگونه «قهرمان ملی وطن» و «سردار دلها» شد. در نسخهی مصور کتاب نویسنده گفتگوها سعید مهاجر و مسعود آذرباد هستند و تصویرگر این اثر حمیدرضا گلین امیریان است.
۸
«این خانه فروشی نیست»
کتاب مذکور روایت ٨٤ روز محاصرۀ کامل شهر شیعهنشین «آمرلی» عراق توسط گروهک تکفیری داعش و آزادسازی شهر «آمرلی» به فرماندهی شهید «حاج قاسم سلیمانی» است. روایت مقاومت ۸۴ روزۀ مردم شهر آمرلی، مجاهدت گروههای مختلف عراق و حضور فرماندهان جبهه مقاومت بهویژه فرماندۀ شهید «قاسم سلیمانی» که بیپروا از وضعیت خطرناک این شهر با یک فروند بالگرد خود را به منطقه رسانده و با طراحی یک عملیات دقیق موفق به آزادسازی این شهر و بیرون راندن گروهک داعش از منطقه شد، دستمایۀ کتاب این «خانه فروشی نیست» قرار گرفته است. نویسنده این اثر مهدیه داوودی و عکاسی آن را سعید فرجی بر عهده داشته است.
۹
«بر مدار مزار»
مزار سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، پیوسته و در همهی ساعات شبانهروز، زیارتگاه مردمی است که نه تنها سرباز کوچک خود را فراموش نکردهاند، بلکه آرامگاه او را مانند جسم مطهرش، عزیز میدارند. کتاب «برمدار مزار»، روایت زائرانی است که از شهرها و ملیتهای مختلف برای توسل، تقرب و تبرک جستن به دیدار این مزار شریف رفتهاند و از خاطرات خود با حاج قاسم میگویند. نویسنده این اثر فروغ زال است و کار تحقیق این کتاب توسط علیرضا اشرفینسب انجام شده است.
۱۰
«برسد به دست حاج قاسم»
این کتاب که با همکاری انتشارات روایت فتح منتشر شده است، برگزیدهای از نامه جوانان و نوجوانان به شهید حاج قاسم سلیمانی است. دیماه ۱۳۹۸، مسابقه دانشآموزی «نامهای به حاج قاسم» در سراسر کشور برگزار شد. کتاب «برسد به دست حاج قاسم» برگزیدهای از هزاران نامهای است که دختران و پسران نوجوان، در این مسابقه، از سردار و برای سردار نوشتهاند. متن نامهها حاوی ابراز محبت، درددلها و قولوقرارهای نسل جوان کشور با قهرمان سرزمینشان، حاج قاسم سلیمانی و نیز بیانگر عمق معرفت آنان نسبت به آرمانهای انقلاب و فرهنگ شهادت است. انتشارات روایت فتح
۱۱
«پسرم قاسم»
کتاب «پسرم قاسم» روایت والدینی است که پس از شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی، فرزندان تازه متولدشدهی خود را به نام «قاسم» نامگذاری کردند. روایت پدر و مادران ایرانزمین که بنابر عقیده و باور دینیشان، درصدد حفظ و یاد نام سردار رشید اسلام در تاریخ کشورشان بودهاند. نویسنده این اثر مریم قربانزده است و کار تحقیق آن توسط مرضیه هاشمی و فاطمه قاسمیهوس صورت گرفته است.
۱۲
«خسته نباشید عموقاسم»
«خسته نباشید عمو قاسم» اثری است که با همکاری انتشارات جمکران منتشر شده است. این اثر به نویسندگی و تصویرگری زندهیاد خدیجه بابایی ابرقویی به صورت مصور برای گروه سنی کودک نوشته شده است. نویسنده که تصویرگر کتاب نیز هست سعی کرده با ارائهی یک داستان جذاب همراه با تصاویر زیبا، کودکان را با شخصیت سردار حاج قاسم سلیمانی و مفهوم جنگ و شهادت آشنا کند. این اثر کتاب اولین و آخرین اثر خدیجه بابایی است که متأسفانه قبل از چاپ این کتاب همراه با همسرشان محمدحسین فرجنژاد، از اساتید برجسته سواد رسانه و صهیونیسمپژوهی کشور و سه فرزندشان در یک سانحهی رانندگی جان خودشان را از دست دادند. انتشارات جمکران و ...
۱۳
«رجعت»
کتاب «رجعت»، مجموعه خاطرات مردم کرمان از ایام شهادت حاج قاسم سلیمانی است. سندی معتبر شامل ۵۹ خاطره و روایت ممتاز و منحصربهفرد که حاصل شناخت بیشتر و ملموس مردم کرمان از همشهریشان، حاج قاسم سلیمانی است. شناختی که به قبل از دلاوریهای سردار در نبرد با داعش و مشهور شدن ایشان به عنوان فرماندهی سپاه قدس برمیگردد.. نویسنده این اثر مریم قربانزاده است و کار تحقیق و تدوین ایت کتاب بر عهده فاطمه قاسمی هوس و مرضیه ذاکری بوده است.
۱۴
«روایت رستاخیز»
کتاب «روایت رستاخیز» مجموعه روایات مردم تبریز و جمهوری آذربایجان از ایام شهادت سردار سلیمانی است. انتخاب این دو منطقه به جهت قرابت فرهنگی و زبانی و ارتباطات مردمی میان اهالی تبریز و آذربایجان بوده است. با وجود سختگیریهای حکومتی در جمهوری آذربایجان دربارهی امور مذهبی و آیینی، اکثر مردم متدین این کشور به صورت مخفی و غیررسمی مشغول فعالیتهای مذهبی هستند و در بین آنها سردار سلیمانی به عنوان الگویی برای مبارزه معرفی شده است. تدوین این اثر بر عهده حسین عباسپور بود و کار تحقیق آ نرا بهرام سلیمانژاد، مرتضی قلبی و زهرا رحیمی بر عهده داشته اند. انتشارات راه یار
۱۵
«سربازنامه»
سربازنامه» منظومهای بلند و حماسی است که برای گروه سنی کودک و نوجوان، در رثای سردار شهید، حاج قاسم سلیمانی سروده شده است. این کتاب، روایتی مستند و واقعی از حماسههایی است که در سالهای اخیر، به وقوع پیوسته است. منظومهی «سربازنامه» چندماه پیش از انتشار رسمی، از سوی شاعر به محضر مبارک رهبر انقلاب تقدیم شد. ایشان در یادداشتی بر این مجموعه مرقوم فرمودند: «زیبا و شیوا و خوشلفظ و معنا سروده شده است. منظومه ماندگاری خواهد شد انشاءالله. این قریحه و این توفیق را به آقای افشین علا تبریک میگویم.» اشعار این اثر از سوی افشین علا سروده شده و تصویرگری آن را محمدحسین صلواتیان بر عهده داشته است.
۱۶
«سردار سربداران»
این کتاب برگزیدهای از اشعار شاعران در نخستین کنگره ملی شعرِ «سردار سربداران» است که به همت بنیاد حفظ و نشر آثار شهید سپهبد قاسم سلیمانی در سال ۱۴۰۰ برگزار شد. اشعاری که در این مجموعه آمده است، از میان ۲۲۵ اثر انتخاب شده و در دو بخش تدوین یافته است. اشعار بر اساس قالبهای شعری متفاوت همچون غزل، قصیده، چهارپاره و سپید در هشت فصل مجزا آمدهاند. گردآوردنده این اثر سعید یوسفنیا است و در هر بخش شاعران پرآوازهای، چون سعید بیابانکی، علیرضا قزوه، علی موسوی گرمارودی، افشین علا، میلاد عرفانپور، محمدمهدی سیار، هنرنمایی کردهاند.
۱۷
«عزیزِ زیبای من»
این اثر روایت مستندی از هفتاد و دو ساعت پایانی زندگی شهید حاج قاسم سلیمانی و برگرفته از خاطرات اعضای خانواده، چند تن از فرماندهان جبههی مقاومت و رفقای قدیمی ایشان است. این کتاب علاوهبر نگرانیها و دغدغههای اطرافیان سردار در روزهای میانی دیماه ۱۳۹۸، به شرح روحیات و منش حاج قاسم پیش از شهادت نیز میپردازد. منبع اصلی این کتاب، مستند «پرواز ۱:۲۰» به کارگردانی مهدی نقویان است و نکات تکمیلی از طریق مصاحبههای بیشتر جمعآوری و به متن کتاب اضافه شده است. نگارش این کتاب را زینب مولایی بر عهده داشته است.
۱۸
«کلنا قاسم»
کتاب «کلنا قاسم»، روایت زندانیان سیاسیِ زندان «جو»ی بحریناست، هنگامیکه به روشهای مختلف خبر شهادت حاج قاسم را شنیدهاند. شیعیان مظلوم بحرین، با وجود همه محدودیتهایی که حکومت آلخلیفه برای آنان ایجاد میکردند، مانند بسیاری از مردم آزادیخواه جهان، روزها و شبهای متوالی، دستههای بزرگ عزاداری را در فراق این فرماندهی دلاور به راه انداختند. تحقیق و بازنویسی ابن اثر بر عهده میرمحمدابراهیم یزدانی بوده و ترحمه آن را نعیم شرافت بر عهده داشته است. متن عربی خاطرات، بدون دخلوتصرف در متن اصلی، بعد از هر خاطره آمده است و میتواند برای مخاطبان بینالمللی و بهویژه عربزبان، مفید و جذاب باشد. انتشارات راه یار
۱۹
«کوچک مرد»
کتاب «کوچکمرد» هشتاد بیت شعر منظوم، سرودۀ طیبه شامانی را شامل میشود که برگرفته از دستنوشتهای شهید سلیمانی در کتاب «از چیزی نمیترسیدم» است. این کتاب برش کوچکی از زندگینامهی حاج قاسم در دوران کودکی اوست که به زبان شعر، برای کودکان تألیف شده است. داستان، مربوط به تصمیم بزرگی است که حاج قاسم در کودکی خود میگیرد. او روزی در خانهی روستاییشان متوجه ناراحتی پدر و دردسری که برای او پیش آمده میشود و سعی میکند راهحلی برای کمک به خانواده پیدا کند. تصویرگری این اثر بر عهده سعید شمس بوده است.
۲۰
«ما ننساک»
کتاب «ما ننساک» مجموعه اشعارِ شاعران خوزستانی در رثای سردار شهید، حاج قاسم سلیمانی است. از میان قالبهای مختلف ادبی، «شعر» قرابت بیشتری با روح لطیف بشر دارد. از این رو بستر مناسبی است برای بیان عمیقترین احساسات و آلام انسانی. زمانیکه کلماتِ آهنگین شعر با زبان فصیح و شورانگیز عربی بیان شوند، تأثیری دوچندان خواهند داشت. گردآوری این اثر بر عهده مرتضی حیدری آلکثیر بوده و سی و هفت اثر این مجموعه، در قالبهای شعری مختلف سروده شدهاند.
۲۱
«مردی که زبان کبوترها را میدانست»
این اثر ارزشمند به زبان کودکانه و درباره عملیات شکست محاصره شهر آمرلی عراق توسط سردار شهید حاج قاسم سلیمانی است. «آمرلی» شهری شیعهنشین در شمال بغداد است که به مدت سه ماه در محاصرهی کامل نیروهای داعش قرار گرفته بود. این کتاب، با زبانی کودکانه و شیرین، اشارهای دارد به شرح ماجرای ورود شجاعانه شهید سلیمانی به آمرلی که منجر به شکست محاصره و نجات مردم این شهر شد. داستان دربارهی کبوتری است که به دنبال شهر زیبا و خوش آب و هوای آمرلی میگردد، اما وقتی به آنجا میرسد با صحنهی عجیبی روبهرو میشود و اتفاقات مهمی برایش رقم میخورد و... نویسنده این اثر نازنین صابریبهداد بوده و تصویرگری آن را لیلا حیدری بر عهده داشته است.
۲۲
«جهت» جلد ۱
کتاب «جهت» عنوان مجموعه کتابهایی از انتشارات مکتب حاج قاسم است که به شرح و تبیین سخنرانیهای شهید حاج قاسم سلیمانی میپردازد. در هرجلد از این مجموعه به یکی از سخنرانیهای حاج قاسم سلیمانی پرداخته شده و مؤخرهای بر آنچه ذکر شد. این مؤخرهها راهنمایی برای درک و دریافت بهتر کلام شهید و راهی در جهت تأمل بیشتر بر آن سخنانِ نورانی است. کتاب «جهت» جلد اول از این مجموعه است که شامل متن کامل سخنرانی شهید سلیمانی در جمع فرماندهان سپاه است. شهید سلیمانی در این سخنرانی از آرمانهای سپاه و آسیبهایی که ممکن است در اثر تغییر نسلها متوجه نیروهای مسلح شود، سخن میگوید و. تنظیم مؤخره این اثر بر عهده سبحان جدیدساز بوده است.
۲۳
«جهت» جلد۲
جلد دوم این مجموعه به متن کامل سخنرانی شهید سلیمانی در جمع ائمه جماعات، اختصاص یافته است. شهید سلیمانی در این سخنرانی بیش از هرچیز بر نقش «مسجد» در جامعۀ اسلامی و تربیت نسلها اشاره کرده است و از این منظر، نهتنها ائمه جماعات، بلکه آحاد مردم جامعه و مسلمانان مخاطب این سخنرانی هستند. مؤخرهای که در بخش انتهایی کتاب آمده، بهشیوهای مبسوطتر به شرح و تفسیر سخنان شهید پرداخته است. تنظیم مؤخره این اثر بر عهده سبحان جدیدساز بوده است.
۲۴
عکس نفیس «سرو روان»
کتاب عکس نفیس «سرو روان» در ۲۵۲ صفحه تهیه و منتشر شده و شامل برگزیدهای از تصاویر عکاسان ایرانی و خارجی از تشییع پیکر شهید حاج قاسم سلیمانی در کشور عراق و شهرهای مختلف ایران است. دوربین عکاسان در نخستین روزهای پس از شهادت سردار، با رویکردی صریح و مستند، صحنههای ماندگاری از عشق و ارادت مردم به شهید سلیمانی را ثبت کردهاند.
۲۵
«مرد میدان»
کتاب مرد میدان مجموعه اشعار در رثای شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی است که به انتخاب میلاد عرفان پور تحریر شده است. در یادداشت پشت جلد کتاب چنین آمده است: حاج قاسم سلیمانی آن چنان شهیدانه زیسته بود که پیدا بود روحش بی قرار از قفس پریدن است. اما شاید کمتر کسی گمان میکرد خبر شهادت او چنین قیام و قیامتی در ایران و جهان اندازد. با شنیدن آم خبر سهمگین، در دلهای حق طلب و آزادهی هر کجای کرهی خاکی غوغایی شد، ئ لین غوغا بدیهی بود که شاعران را به سرودن بر انگیزد.
۲۶
«مرا بپذیر»
«مرا بپذیر» شرح مختصری از زندگی شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی است. نویسنده در این کتاب کوشیده است علاوهبر سیر تاریخی زندگی حاج قاسم، به «لطافتهایهای شخصیتی» ایشان نیز بپردازد، از این رو متن کتاب نثری ساده و روان و سرشار از توصیفات داستانگونه دارد.. متن این کتاب نه از دوران کودکی، بلکه از بخش «ردشدن در گزینش سپاه» آغاز میشود، در بخشهای کوتاه دیگری ادامه مییابد و با شرح شهادت حاج قاسم در سیزدهم دیماه ۱۳۹۸ پایان مییابد. عنوان کتاب برگرفته از آخرین یادداشت دستنویس شهید، ساعاتی پیش از شهادتشان است. نویسنده این اثر حورا نژادصداقت است.
۲۷
«همراه ما بود»
کتاب همراه ما بود، شامل مجموعۀ سخنرانیها و مصاحبههای دبیرکل حزبالله لبنان دربارۀ دوست و همرزم بیستسالهاش حاج قاسم سلیمانی، بعد از شهادت ایشان، است. بدون شک یکی از نزدیکترین دوستان شهید حاج قاسم سلیمانی سید مقاومت، سید حسن نصرالله است. رابطۀ این دو فرمانده محدود به میدان جنگ با اسرائیل نیست، این را خود سیدحسن نیز بارها دربارۀ حاج قاسم بیان کرده بود که او از همان نخستین دیدار، جای خود را دلهای رزمندگان باز کرد تا حدی که دربارۀ او گفتند: «او یکی از ما بود.».
گفتنی است برخی از این آثار با مشارکت و همکاری «نشر راه یار» ناشر آثار دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی راهی بازار نشر شده است.
• برخی کتابهای منتشره توسط انتشارات خط مقدم
۲۸
نامزد گلولهها
این کتاب ارزشمند به قلم استاد مرتضی سرهنگی سفری است به زندگی شهید قاسم سلیمانی. سفری که از روستای قنات ملک محل تولد، نوجوانی و جوانی حاج قاسم شروع میشود و به شهادت و فرودگاه بغداد میرسد. خوانندهی در این کتاب با فراز و فرودهای مهم زندگی شهید سلیمانی آشنا میشود و با ضمن همراه شدن با روایت جذاب زندگی این فرمانده بزرگ فرازهایی مهم از زندگی روستا، روزهای انقلاب، روزهای جنگ، لبنان، عراق، سوریه و داعش و… را مرور میکند. کتابی که انتشارات خط مقدم آن ر ا منتشر کرده است.
۲۹
رقص جولان بر سر میدان
رقص جولان بر سر میدان کتاب خوشخوانی است که به خاطرات شهید حاج قاسم سلیمانی از شهدا میپردازد. اما تنها به خاطرات شهید قاسم سلیمانی در سالهای جنگِ تحمیلی بسنده نمیکند، بلکه راوی حوادث مهمی از دورههای مختلف است. در این کتاب هم از فتح خرمشهر خاطره میخوانیم و هم از حزب الله لبنان و جنگ ۳۳ روزه، هم از داعش و عراق و سوریه. سوریهای که بعضی مدافعان حرمش همچون حسین همدانی و حسین بادپا همرزمانِ حاج قاسم سلیمانی در جنگ تحمیلی بودند و حالا در زمانهای دیگر دوباره قصد جهاد و در نهایت خودشان را به کاروان شهادت رساندند.
۳۰
شاخصهای مکتب سلیمانی
برای تبیین مکتب شهید سلیمانی باید اول مکتب اسلام را بشناسیم. پس از آن، سراغ تشریح مکتب پیامبر (ص) و اولیای الهی برویم و مکتب حضرت سیدالشهدا (ع) را دقیق و عمیق بشناسیم. آن زمان است که مکتب امام خمینی (ره) نمود پیدا میکند و با شناخت مکتب خمینی کبیر، شاخصهای مکتب شهید سلیمانی نیز شناخته شده است. مولف در این کتاب پس از اشارهای کلی به مکتب اسلام ناب محمدی (ص) و به مکتب امام حسین (ع)، شاخصهای مکتب امام خمینی (ره) را بیان و ضمن تببین هر شاخص از مکتب امام، شاخصهای مکتب شهید سلیمانی را با مکتب حضرت امام (ره) تطبیق داده است.
۳۱
سیمای سلیمانی
دو هفته پس از شهادت سردار سلیمانی امام خامنهای در خطبههای نماز جمعهی تهران فرمودند: «ما به حاجقاسم سلیمانی، شهید عزیز، به چشم یک فرد نگاه نکنیم؛ به چشم یک مکتب نگاه کنیم. یک راه، یک مدرسهی درسآموز» امری که نشان میداد تبیین مکتب و عظمت وجودی سردار سلیمانی کتابهای گوناگونی میطلبد. نگارش «شاخصهای مکتب شهید سلیمانی» با همین نگاه از سوی حجتالاسلام علی شیرازی رقم خورد. اثری که بناس تا ما را با ویژگیهای شهید بزرگ جبههی مقاومت بیش از پیش آشنا کند.
۳۲
حاج قاسمی که من میشناسم
سال ۱۳۶۱ در اهواز، شروع یک دوستی ماندگار رقم خورد. قاسم سلیمانی، فرمانده تیپ ثارالله، سخنران بود و علی شیرازی، روحانی گردان شهید باهنر، شنونده. همانجا عشق حاجقاسم به دلش نشست. فروردین ۱۳۶۵ این دوستی شکل همکاری به خود گرفت و حاجقاسم، مسئولیت تبلیغات لشکر را به علیشیرازی سپرد؛ و نهایتا در سال ۱۳۹۰ به خواست سردار سلیمانی، علیشیرازی مسئول نمایندگی، ولی فقیه در نیروی قدس شد و هشتسال از پرفراز و نشیبترین روزهای جبهه مقاومت را با حاجقاسم همراه ماند. حجتالاسلام والمسلمین علی شیرازی در «حاج قاسمی که من میشناسم» خاطرات نزدیک به چهل سال رفاقت با شهید حاجقاسم سلیمانی را بازگو کرده است.
۳۴
«سرباز؛ قاسم سلیمانی»
کتاب «سرباز؛ قاسم سلیمانی» زندگینامه مستندی است از چوپانزاده فقیری که با خلوصی سرشار از طراوت روح و ارادهای پولادین و البته تیزهوشی و تدبیر غیرقابلانکار، همه دنیا را به تعظیم واداشت. سپاهی جان برکفی که از بیستسالگی تا حدود ۶۲ سالگی، پوتینهایش را نیاویخت. دایره فعالیتهای او تمام سطح آسیای میانه و فراتر از آن بود و در طول حیاتش به هیچیک از قدرتهای جهانی تکیه نکرد. همچنین شاید تنها فرمانده بزرگ نظامی بود که همزمان در قامت یک دیپلمات برجسته و تأثیرگذار نیز نقشآفرینی میکرد. این اثر ارزشمند به قلم مصطفی رحیمی نگارش یافته است.
۳۵
«داغ دل رُبا»
«داغ دل رُبا» به تشییع شهید سردار قاسم سلیمانی در دی ماه ۹۸ در شهرهای مختلف کشور میپردازد و مخاطب را با خود در این سفرها همراه میکند. میثم امیری در این کتاب سعی کرده است تا همه مخاطبان را با خود تا پایان کتاب نگه دارد و انگار که مخاطب در آن لحظات حضور دارد. سردار، پنج روز از اهواز تا کرمان، روی دست ایرانیان بود؛ دستهای گرم و پینهبسته؛ دستهای ظریف و ورزیده؛ دستهای پرچروک و کودکانه. این دستها ـ دستهای همه ملت ایران ـ حلقه و پروانه شد. سردار، در کانون این حلقه بود. حلقه، مهر دید و مهر ریخت؛ غم دید و گریه کرد؛ شعر خواند و دندان سایید؛ لبخند زد و حماسه سرود؛ داغ دید… و داغ دید.
۳۶
«اسرار سلیمانی»
در کتاب «اسرار سلیمانی» مقالات جمعی از صاحبنظران درباره شخصیت سردار شهید حاج قاسم سلیمانی گردآوری شده به کوشش «احد کریمخانی» است. این اثر دربردارنده مقالاتی از علیاکبر ولایتی، حسین سلامی، محسن رضایی، حسین امیرعبدالهیان، سعدالله زارعی، یدالله جوانی، محمد صادق خرازی، عبدالله علیعسگری و چند تن دیگر است.
۳۷
ققنوس قدس
در این کتاب که توسط علی داووی و کاظم رستمی گردآوری شده است، اشعاری در قالبهای غزل، مثنوی و رباعی و شاعرانی چون: محمدرضا طهماسبی، علی داوودی، علیرضا قزوه، مهدی جهاندار و ... به چشم میخورد. در بخشی از کتاب ققنوس قدس از زبان مهدی جهاندار در رسای شهید سلیمانی میخوانیم: «کربلا قصه امروز من و توست رفیق/ کربلا ماضی و مستقبل خود را برداشت/ حاج قاسم به رفیقان شهیدش پیوست/ گام دوم، قدم اول خود را برداشت»
• کتاب های دیگر ناشران
۳۸
«من قاسم سلیمانی هستم» ویژه کودکان
کودکان زیادی در شهادت حاج قاسم سلیمانی غمگین شدند و نسبت به جنایت آمریکاییها به خشم آمدند و بیتردید کودکان امروز که آیندهسازان آینده خواهند بود این جنایت را فراموش نخواهند کرد.
کتاب من قاسم سلیمانی هستم روایتگر مراحل مختلف زندگی شهید از تولد تا شهادت برای آیندهسازان این مرزوبوم است. انتشارات «مبشر» این کتاب را به چاپ رسانده است.
۳۹
«این مرد پایان ندارد»
مخاطب در این کتاب از فرمانده جبهه مقاومت خاطراتی را میخواند که تعدادی از آنها برای اولین بار منتشر میشوند. نگارنده تلاش کرده است مطالب کتاب بهگونهای سامان یابد تا خواننده مکتب شهید قاسم سلیمانی را بیشتر بشناسد. ویژگی منحصربهفرد این کتاب تصاویر رنگی منتشرنشده از حاج قاسم است. «راه بهشت» ناشر این اثر است.
۴۰
«هم راه»
کتاب «هم راه» روایتی از سیروس دهقان شیری است که از سال ۱۳۷۴ تا سال ۱۳۸۹ به عنوان راننده و همراه حاج قاسم، لحظات زیادی را در خدمت و در کنار حاج قاسم گذرانده است. در این کتاب که با عنوان مروری بر خاطرات و یادماندههایی از همراهی با شهید حاج قاسم سلیمانی تحریر شده است، نویسنده در ۱۵ فصل دیده ها، شنیدهها و تجارب زیسته خود از همراهی با شهید سلیمانی را بر زبان قلم جاری کرده است. این کتاب توسط انتشارات نواندیشان دنیای کتاب منتشر شده است.
۴۱
«سلیمانی عزیز»
کتاب سلیمانی عزیز حاوی خاطراتی متفاوت و خوانده نشده از سردار شهید حاج قاسم سلیمانی از کرمان تا کرملین، از جنگ با آمریکاییها در نجف تا نبرد با داعش در شهر محاصرهشده آمرلی، از عمو قاسم فرزندان شهدای مدافع حرم تا ژنرال سلیمانی دلهرهآور اوباما. نویسندگان این کتاب عالمه طهماسبی، لیلا موسوی و مهدی قربانی هستند و «حماسه یاران» آن را به چاپ رسانده است.
۴۲
«شرح دلبری»
کتاب شرح دلبری نگاهی گذرا به وصیتنامه حاج قاسم که منشور عشق و دلدادگی و انسانیت است و با گریز به اندیشههای والای او روزنهای برای فهم بهتر آن و اعتلای مکتب سلیمانی است. «موسسه جوانان آستان قدس رضوی» این کتاب را منتشر کرده است.
۴۳
«عمو قاسم» ویژه کودکان
کتاب عموم قاسم با انتخاب هدفمند ۲۰ داستان کودک را با زوایایی از شخصیت حاج قاسم آشنا میکند و برای نهادینهسازی پیام هر داستان تمرینی ذیل آن طراحیشده تا مخاطب را به تفکر برانگیزد و الگو گیری از سردار را نهادینه کند. تصویرسازی جداگانه برای هر داستان بر جذابیت کتاب افزوده است. «کتابک» ناشر این اثر است.
۴۴
«مالک اشتر»
امیرالمؤمنین در نامه ۵۳ نهجالبلاغه توصیههای مهم به فرمانده سپاه خود مالک اشتر نمود. این توصیهها محدود به زمان و مکان خاصی نبود. در زمان ما مالک اشتر دیگری پا به عرصه نهاد و توصیههای مولای متقیان را عملی کرده. کتاب مالک زمان مشتمل بر ۵۰ داستان زیبا و تطبیقی از زندگی و مجاهدتهای سرداران رشید اسلام، مالک اشتر و حاج قاسم سلیمانی است. این اثیر توسط انتشارات ابراهیم هادی روانه بازار شده است.
۴۵
«متولد مارس»
متولد مارس روایتی از خاطرات دوستان همرزمان و نزدیکان حاج قاسم سلیمانی است. این خاطرات از تحولات سوریه، عراق تا شهادت و همچنین درباره خلقوخوی این شهید بزرگوار و شیوه زندگی اوست که بهصورت مصاحبه جمعآوریشده است. ناشر این کتاب انتشارات «یا زهرا» است.
۴۶
«آورتین»
آورتین فقط اسم یک روستایی دورافتاده در اطراف کرمان نیست. آورتین یادآور حماسه ایستادگی و مبارزه حاج قاسم در برابر مردانی است که امنیت و آرامش مردم را هدف گرفته بودند. داستان یک جنگ نابرابر باکسانی که از هیچ جنایتی خودداری نمیکردند. اما نام حاج قاسم سلیمانی کافی بود که هر غایله ای را در کشور پایان بخشد. این کتاب را انتشارات «ستارگان درخشان» منتشر کرده است.
۴۷
«شهید سلیمانی»
کتاب «شهید سلیمانی» به قلم مجید ملامحمدی در قالب کتابهای چلچراغ انتشارات مدرسه با هدف آشنایی بیشتر نسل جوان و نوجوان از زندگی سردار نوشته شده است و زندگینامه داستانی سردار از تولد تا شهادت ایشان را رویت کرده است. علاوه بر داستان زندگی، کتاب دارای وصیت نامه، عکس و تصویر، منابع و پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی است.
۴۸
«حافظ دل ها»
حافظ دلها اثر جمعی از محققان و پژوهشگران دفتر تاریخ شفاهی شیراز است. در این کتاب خاطرات مردم شیراز از ایام شهادت حاج قاسم سلیمانی را میخوانید. روایتها و قصههایی دلنشین از زندگی، شخصیت و یادماندههایی از شهید سلیمانی که بسیار خواندنی است.
۴۹
«سردار دل ها»
کتاب سردار دلها که توسط گروه فرهنگی قدیر گردآوری شده است، به بیوگرافی داستانی شهید حاج قاسم سلیمانی و خاطرات خود گفته سردار دلها از دوران دفاع مقدس و فرماندهان آن پرداخته است
بخشی از این کتاب دوران مبارزه با داعش و فرماندهی شهید سلیمانی در عراق و سوریه را روایت میکند و به مساله جنگ ۳۳روزه و صحبتهای امام خامنهای درباره جنگ و نقش و خاطرات سردار در آن اشاره شده است.
۵۰
«یزله بر دجله»
کتاب یزله بر دجله، اثر جعفر الهایی، نرگس لقمانیان و فاطمه ملکی، شامل روایتهای از مردم عراق درباره شهادت حاج قاسم و ابومهدی المهندس است. در کتاب یزله در دجله میتوانید بخشی از خاطرات مردم عراق را بخوانید که ایام شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس نوشتهاند.
توصیههای حاج قاسم در باره کتاب و کتابخوانی
سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی چهره مستحکم و مقتدری که گامهای استوارش در خط مقدم نبرد، لرزه بر جان دشمن میانداخت، علیرغم همهی مشغلهها و مسولیتهای مهمی که برعهده داشت، اهل کتاب و مطالعه و توصیه این کار ارزشمند به دیگران بود. ایشان در یکی از سخنرانی هایش به عموم مردم چنین توصیه کرد: خواهش میکنم کتابهایی را که حول دوره چهارساله حکومت امیرالمومنین نوشته شده است حتما بخوانید! امام معصوم، امام مقتدر، شجاع و توانمندی که در طول تاریخ اسلام بعد از پیغمبر، به لحاظ سابقه کسی مثل او نبود. خوب است که حرف ها، فرمایشات و بیاناتش را بخوانیم. من اینجا شما را به کتاب پسر آقای دوانی [دکتر محمدحسین رجبی (دوانی]به نام «کوفه و تاثیر آن در سرنوشت تاریخ اسلام» حواله میدهم، کتاب قطوری است، اما کتاب مهمی است.
تاکید بر خواندن کتابهای مربوط به دفاع مقدس
سردار سلیمانی در هفته دفاع مقدس سال ۱۳۹۳ در سخنرانی خود در مورد کتاب و کتابخوانی سخن گفت و در خصوص مطالعه کتابهای مربوط به دفاع مقدس اظهار داشت: توصیه من به آنهایی که جنگ را حس کرده اند یا آنهایی که جنگ را حس نکرده اند مطالعه کتابها و نوشتههای مربوط به دوران دفاع مقدس است. شاید بهترین تاثیرات تربیتی حقیقی در این کتابها وجود داشته باشد. اگر دقت کرده باشید در بین همه کتابهای توصیه شده مقام معظم رهبری، ایشان بیشترین تجلیل و توصیه را نسبت به همین کتابهای دفاع مقدس دارند؛ شاید بتوان گفت کمتر کتابی منتشر شده و دست در دسترس ایشان قرار گرفته که آن را مطالعه نکرده و پیرامون آن تقریظی نداشته باشند. دلیل اصلی آن هم این است که در داخل این نوشتهها حقیقتی وجود دارد که موجب تاثیر و تاثر بسیار بالایی در خواننده شده و اثرات مفید خود را باقی میگذارد.
یاداشت برای نویسندگان و کتابی که تا لحظه عروج همراه سردار بود
حاج قاسم خود کتابهای مربوط به دفاع مقدس را به طور مرتب میخواند و یرای نویسندگان این کتابها یادداشتهایی مینوشت، چنانچه پس از خواندن کتاب «من زنده ام» دو یادداشت برای «معصومه آباد» نویسنده این کتاب تحریر کرده و در یکی از اینها این گونه نوشت: خواهر خوبم انشالله کتابت را به همهی زبانها ترجمه میکنم تا همه بدانند زینب بنت رسوالله چگونه بوده است. به تو به عنوان خواهرم، به عنوان معرف دختر مسلمان شیعه، معرف ایران اسلامی، معرف تربیت خمینی افتخار میکنیم. حقیقتا شگفت زده شدم و هزاران بار به تو و دوستانت مرحبا گفتم. اینها تنها بخشی از علایق حاج قاسم سلیمانی نسبت به کتابخوانی را نشان میدهد. ایشان چنان با کتاب و کتابخوانی مانوس بود که هنگام شهادت نیز کتابی از گلچینی اشعار و مداحیهای اهل بیت (ع) را به همراه داشت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد